Přehled laboratorních přístrojů na rok 2024

Počátek roku je vždy obdobím plánování investic a sepisování grantových žádostí, jejichž součástí bývají i nákupy nových laboratorních přístrojů. Proto jsme si pro Vás připravili krátké shrnutí a představení našich nabízených přístrojů, které se vyznačují vysokou kvalitou, naší servisní podporou a skvělými referencemi.

Dezinfekce povrchů a vzduchu (novinka roku 2024)

Finská společnost LED Tailor je výrobcem speciálních lamp pro dezinfekci vzduchu a povrchů. Jejich Spectral Blue lampy fungují na principu viditelného modrého světla vysoké intenzity, které účinně zabíjí mikroby a díky bezpečnosti pro lidi umožňují jednoduchou kontinuální dezinfekci prostor bez jakéhokoliv lidského zásahu. Nabízíme řešení nad pracovní desky, magnetické do laminárních boxů, volně stojící v prostředí a nebo zabudované na míru do stropních svítidel. Přečtěte si náš článek jak celý proces dezinfekce funguje.

LTI2414-1.jpegLTI2391-2_1.jpeg_DSC6358.JPG

článek bezpečná dezinfekce prostor a povrchů

Kapilární elektroforézy

Spectrum Compact CE

Nová kapilární elektroforéza od společnosti Promega určená pro fragmentační analýzu a Sangerovo sekvenování. Přístroj disponuje čtyřmi separačními kapilárami a šestikanálovou detekcí. Jedná se o otevřenou platformu, která je plně optimalizována pro použití s kity od Promegy a zároveň je také kompatibilní i s většinou kitů od konkurenčních firem.

Spectrum Compact Promega.jpgspectrumcompact-door-open-2.jpg

Více informací a cena přístroje

Spectrum CE System nová 8-kapilárová elektroforéza

Nová flexibilní kapilární elektroforéza pro STR analýzu pro větší množství vzorků. Je určena primárně pro STR analýzu ve forenzních a paternitních laboratořích, které se zaměřují na identifikaci osob a určování otcovství. Přístroj je vybaven osmi separačními kapilárami a osmikanálovou detekcí. Je tak plně kompatibilní s běžně používanými pěti- a šestibarevnými STR kity, ale i s nejnovějšími osmibarevnými kity od Promegy. Pro vyšší pohodlí a "througput" je přístroj vybaven automatickým zásobníkem a podavačem na čtyři 96-jamkové destičky, které si mezi analýzami sám vymění.

37131583-Spectrums-300x281.jpg   spectrum_drawer_out_1280x717.jpg

Více informací a cena přístroje

Label-free buněčné analyzátory Axion

Přístroje Meastro od společnosti Axion jsou novinkou v našem portfoliu. Tyto elektrofyziologické přístroje jsou založené na měření napětí, případně impedance „elektricky aktivních“ buněk v mikroelektrodovém poli. Své využití najdou v neurovědách při studiu parametrů sítě neuronů, v kardiologii, ale i při měření viability a toxicity buněk. Klíčovou výhodou tohoto přístupu je monitoring živých buněk v čase, a to bez použití jakéhokoli barviva, či jiné značky. Pro navození fyziologického prostředí pro buňky mají Maestro bioelektronické systémy vlastní kontrolu CO2 a teploty. Prozatím byly uvedeny na trh čtyři přístroje: Maestro Edge využívaný v neurovědách, při studiu srdeční fyziologie i pro měření buněčné kondice, jeho starší bratr pro high-throughput screening – Maestro Pro, a následně jednodušší systémy sloužící pouze k analýze živých buněk – Maestro Z a Maestro ZHT.

Maestro-Edge2.jpg  Maestro-ZHT.jpg  Maestro-TrayZ.jpg

 

Automatická izolace DNA a RNA Maxwell (i s IVDR certifikací)

Maxwell RSC a Maxwell RSC 48 jsou kompaktní automatizované platformy pro purifikaci nukleových kyselin, které zpracovávají současně 16 (Maxwell RSC) nebo až 48 vzorků (Maxwell RSC 48). Použitím předplněných kazet Maxwell® RSC přináší konzistentní a spolehlivou purifikaci DNA nebo RNA z různých typů vzorků a vyšší výkon. Intuitivní grafické rozhraní usnadňuje používání přístroje. Proč si vybrat právě Maxwell a ne jiný konkurenční přístroj? Odpověď najdete zde! 

Novinka pro rok 2023! Maxwell rodina se rozrostla o dva přístroje splňující kritéria plně v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/746, v platném znění. Přístroje Maxwell CSC a Maxwell CSC 48 splňují požadavky IVDR s klasifikací třídy A. Jsou dodávány s CE certifikací IVDR.

   Maxwell RSC  maxwell-rsc-dna-rna-purification-touch-screen-13353ca-w.jpg  easy-to-use-dna-rna-extraction-kit-interface-13362ca-w.jpg

 

Nukleofekce - elektroporace

Nucleofector ® 4D od firmy Lonza je unikátní typ elektroporátoru, který je schopen s vysokou účinností doručit transfekovanou DNA přímo do jádra buněk a zachovat jejich viabilitu. Účinnost této metody je zajištěna unikátní kombinací elektrických pulzů a specifických kitů optimalizovaných pro jednotlivé typy buněk. Díky tomu dokáže účinně transfekovat i obtížně transfekovatelné buňky. Nedávno uvedla společnost Lonza na trh novou generaci tohoto přístroje, kterou bychom Vám tímto chtěli představit na následujícím odkazu.
Nucleofector-4d-600x600.png 4D-Nucleofector-Y-Unit-2-2.jpeg 4D-Nucleofector-X-Unit-2.jpeg

Mikrodestičkové readery

Nejoblíbenější přístrojovou technikou jsou u nás mikrodestičkové readery. Pokud přemýšlíte o koupi nového destičkového multimode readeru, je potřeba zvážit mnoho faktorů. První otázka, kterou si jistě budete klást, je zda si vybrat reader s monochromátorem nebo raději se sadou optických filtrů. Stejně jako v mnoha jiných případech neexistuje na tuto otázku jednoznačná odpověď a oba přístupy výběru vlnové délky mají svá pro a proti. Více se dočtete v článku: ‚‚Monochromátor nebo filtr? Který reader je lepší?‘‘

Hybridní readery

Spectramax-id5    Spectramax i3x.png iD3-3.jpg

Citlivost filtrů a flexibilitu monochromátorů spojují hybridní multimode readery od Molecular Devices. Mimo základní módy absorbance, fluorescence a luminiscence (případně time-resolved fluorescence a fluorescenční polarizace) mají tyto readery mnoho dalších funkcí, jako je detekce western blotů, flash testy pomocí injektorů se speciálními funkcemi, zabudovaný cytometr, AlphaScreen a mnoho dalších. Příkladem nejlepších hybridních readerů na trhu jsou SpectraMax iD5 na obrázku vlevo nebo jeho cenově dostupnější dvojče Spectramax iD3 vpravo od Molecular Devices. Pokud hledáte flexibilní přístroj s možností následného rozšiřování doporučujeme se podívat na multi-mode reader i3x od stejné společnosti. Víceo se můžete dozvědět více zde.

Přehled mikrodestičkových readerů

 

Kombinovaný multimode reader novinka roku 2023

spectramax-mini-three-quarter-view.jpgscientist-holding-microplate-at-lab-bench.jpg   spectramax-mini-hand-pressing-down-eject-button.jpg

Molecular Devices neustále flexibilně reagují na potřeby a požadavky zákazníků, a proto přichází s dalším novým multimode readerem SpectraMax Mini. Klíčovou výhodou tohoto readeru je jeho velmi přívětivá cena, přičemž klíčové parametry jako citlivost a přesnost zůstávají na svém vysokém standardu. Spectramax Mini je modulární čtečka, která má v základní výbavě možnost měřit absorbanci prostřednictvím monochromátorů a další mód(y) pomocí filtrů. Existují tři varianty: SpectraMax Mini AF, který má k absorbanci ještě možnost měřit fluorescenci, dále pak SpectraMax Mini AL s absorbancí a luminiscencí a konečně SpectraMax Mini AFL se schopností měřit všechny tři zmíněné módy. Více informací najdete v článku zde.

přehled mikrodestičkových readerů

Filtrové readery

Glomax-mikrodestičkový-reader.jpg

 

 

 

 

 

 

GloMax® luminometry jsou dedikované či multimode readery s nejcitlivější detekcí luminiscence na trhu. Nízké hodnoty pozadí a celková konstrukce našich přístrojů znamenají, že s přístroji GloMax® lze měřit luminiscenční eseje téměř za fyziologických podmínek. Proč si vybrat právě GloMax a ne jiný konkurenční přístroj? Odpověď najdete zde! 

Přehledný konfigurátor mikrodestičkových readerů

Monochromátorové readery

ABS Plus Spectramax absorbance.jpg  cell-viability-proliferation.jpg

Spektrofotometr, fluorimetr nebo multimode reader se zabudovaným monochromátorem SpectraMax od Molecular Devices patří mezi nejlepší na trhu, co se týče citlivosti, flexibility a funkcionality. SpectraMax readery jsou dodávány se špičkovým softwarem SoftMax Pro, který přináší jednoduchost ovládání, pokročilou analýzu dat a mnoho přednastavených protokolů a analytických algoritmů. Více o monochromátorech se dočtete zde. 

Přehled monochomátorů

 

Mikroskopie

Mikroskopická videa a fotografie s živými buňkami poskytují zcela odlišný pohled na vaše experimenty. Možnost sledovat buněčné kultury v průběhu času poskytuje skvělý vhled do jejich fyziologie a funkce. Často je otázkou, jaký typ mikroskopu je vhodný pro danou aplikaci. Nejen o této problematice se dozvíte z našeho článku.

Mikroskopy Cytosmart

Mikroskopy pro live-cell imaging od společnosti Cytosmart jsou malé kompaktní přístroje, které se umisťují přímo do inkubátoru a se kterými lze vaše experimenty pozorovat na dálku z tepla vašeho domova nebo kanceláře. Jsou kompatibilní s veškerým běžně používaným plastem pro tkáňové kultury, tj. s Petriho miskami, kultivačními lahvemi i 6- až 96-jamkovými destičkami. Naši současní zákazníci používají tyto mikroskopy pro sledování růstových křivek buněk, migrace (wound healing assay) nebo buněčné viability a tvorby kolonií. Více informací a tabulku s rozdělením dle aplikací naleznete zde.

 

CytoSMART-Lux3-FL-360-025-2160x2160-2.png Cytosmart-automatic-counting cytosmart-launches-advanced-fluorescence-live-cell-imaging-analysis-system-omni-fl-41241-17492339.jpg

Mikroskop od Molecular Devices

ImageXpress® Pico je zobrazovací systém s přednastavenými protokoly od jednoduchého cell-countingu, přes měření apoptózy, až po složité aplikace jako trasování axonů či kvantifikaci infektivity virů. Přístroj je univerzální nejen s ohledem na protokoly, ale také v možnosti provést měření v různých nádobách. Měří se v 6-384-jamkových destičkách, na mikroskopických sklíčkách, ale i v Petriho miskách. Díky kontrole hladiny CO2, O2, vlhkosti a temperace teploty jsou testy prováděny za téměř fyziologických podmínek. Více informací o tomto přístroji najdete v tomto článku.

ImageXpress-PicoRight-lo.jpgPico drop image  Pico image 2

Kompletní nabídku našich mikroskopů naleznete zde.

 

Malé laboratorní přístroje

Kromě velkých přístrojů nabízíme i pipety a menší laboratorní přístroje, jako jsou třepačky, míchačky, centrifugy, vortexy, gelové elektroforézy a jednoduché spektrofotometry.

LH-729675_1.jpg    fvl2400n.png.1100x600_q85.pngMMS-3000.jpg

 

Kompletní nabídka přístrojové techniky

 

Proč zvážit nákup přístrojů od East Portu?

Vážíme si každé spolupráce

Vaše spokojenost je naší prioritou. Proto ke všem prodaným přístrojům, poskytujeme instalační podporu, záruční, ale i pozáruční servis.

Kvalitní technika

Nabízíme pouze kvalitní a prověřené přístroje od dodavatelů z Německa, USA, Holandska nebo Švýcarska. Původ těchto firem je zárukou, že se nešetřilo na materiálech a jednotlivé společnosti stále investují do vylepšování jednotlivých softwerů.

Reference

Naše přístroje mají desítky spokojených zákazníků po celé České republice a na Slovensku. Některé jsou využívány i ve velice náročných podmínkách. V případě zájmu Vám rádi poskytneme kontakt na referenční zákazníky s konkrétními typy vstupních vzorků.

 

Jsme tu pro vás

Pokud vás zaujal některý z přístrojů nebo jste nenašli řešení, které hledáte, kontaktujte nás, rádi vám pomůžeme s váším výběrem.

 

Promega: Ing. Vojtěch Ledvina, Ph.D., 725 320 796, vojtech.ledvina@eastport.cz

Molecular Devices: Ing. Vojtěch Andrle, 724 241 350, vojtech.andrle@eastport.cz

Promega: Mgr. Ondřej Ptáček, Ph.D., 602 200 982 ondrej.ptacek@eastport.cz

Axion, Lonza: Mgr. Patrícia Holubová, 721 867 038, patricia.holubova@eastport.cz